luni, 20 ianuarie 2014


Cunoscut si sub denumirea de Pestele-Dragon ori vipera-de-mare, Dracul de mare face parte din subordinul Trachinoidea. Se remarca datorita corpului acoperit cu tepi pe partea dorsala, are capul umflat, botul scurt si ochii mari, iesiti din orbite. Intepatura lui e veninoasa si dureroasa. Este un peste ce traieste predominant pe fundul marii.


Interactiunea dintre doi muschi atasati pe spatele pestelui se contracta la intalnirea unui pradator sau la atingerea omului, facand glandele sa secrete venin iar tepii sa iasa in evidenta. De asemenea, muscatura acestui peste este dureroasa.
Desi este un peste ce traieste in principal pe fundul marilor (pana la adancimi de 150 de metri), nevoia de hrana il va aduce si in apele de mici adancimi unde se poate intalni cu omul.
Veninul secretat de acest peste este toxic pentru om, insa nu mortal. Pe fondul unor alergii se poate ajunge la complicatii, chiar si la deces insa exista tratament eficient care contracareaza efectele veninului dracului de mare.
Cele mai populare locuri unde dracul de mare poate fi intalnit sunt: Marea Mediterana, Marea de Azov, estul Oceanulul Atlantic, apele din jurul insulelor Canare, Marea Britanie si Marea Neagra. Asadar, e un peste ce prefera clima temperata.

Din hrana acestui peste fac parte crustaceele, viermii,  puii de pesti si alte vietati marine. Isi momeste prada printr-un bulb luminescent de pe cerul gurii. Foloseste metoda surprinderii, de indata ce prada s-a apropiat indeajuns de mult de luminita interesanta, este patrunsa de tepii veninosi de pe spate. Prada mai mica este pur si simplu inghitita. Sunt fiinte nocturne, se hranesc in special noaptea.
Perioada de reproducere a acestei specii incepe in luna iunie si dureaza pana in august.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu