miercuri, 11 decembrie 2013

Amenajarea acvariului

Pentru intretinerea acvariului mai intai de toate trebuie sa respectati anumite cerinte fara de care pesti nu pot supravetui :
                             Acvariul trebuie sa contina 


1.Termometru.
Este un dispozitiv necesar unui acvariu care ne juta sa monitorizam temperatura din acvariu si sa vedem daca aceasta corespunde cu cea pe care am setat-o la incalzitor. Exista mai mutle tipuri de termometre:
-cele carese lipesc pe geamul exterior al acvariului (sunt cele cu cristale lichide dar nu sunt foarte precise si nu tin decat aproximativ un an)
-cele care se fixeaza pe peretele interior al acvariului si care au contact direct cu apa. Din pacate cele care se gasesc la noi nu sunt foarte precise si pot arata temperatura eronat, de aceea e bine sa fie verificate cu un termometru de camera (cu mercur).





2.Incalzitor acvariu.
 Este deasemena un dispozitiv actionat electric (o rezistenta introdusa intr-o capsula de sticla cu termostat) care are rolul de a mentine temperatura stabila intr-un acvariu. Pe timpul verii ne putem lipsi de acest displozitiv deoarece temperatura ajunge usor la 29-30 de grade in acvariu dar cand clima este mai rece temperatura pestilor nu trebuie sa varieze si sa scada foarte mult. Variatiile bruste de temperatura pot stressa si omora pestii de aceea e bine sa avem un dispozitiv care sa o mentina stabila. Pentru majoritatea pestilor se recomanda o temperatura intre 24-26 de grade dar exista pesti de acvariu care prefera temperaturi de 28 de grade cum ar fi discusii sau pesti de apa rece (carasul) care ar prefera o apa chiar sub 20 de grade. Atentie la cumpararea unui inclazitor deoarece multe sunt chinezarii ieftine si nu tocmai precise. Chiar daca tu fixezi temperatura la 26 de grade el poate sa incalzeasca la 28 sau la 24. Am citit de un caz in care incalzitorului i s-a stricat termostatul si temperatura apei din acvariu a trecut cu mult de 30 de grade fapt ce a avut ca urmare moartea pestilor. Cele mai ieftine incalzitoare sunt cele fara termostatat dar nu le recomand deoarece nu poti avea un control asupra temperaturii. De obicei cand alegem un incalzitor alegem unul care sa se potriveasca cu volumul acvariului si sa respecte proportia 1 W/litru.

3.Filtru.
Filtrul de acvariu – este cel mai important echipament (dupa acvariu si apa) si reprezinta dispozitivul care curata apa de impuritati si o oxigeneaza. Nici un acvariu nu ar trebui sa fie lipsit de acest dispozitiv deoarece are un rol foarte important in mentinerea unei ape curate si sanatoase pentru pesti. In magazine se gasesc mai multe tipuri de filtre in functie de pozitionarea sau de modul de constructie. Astfel exista 2 mari categorii de filtre pentru acvariu:
—filtre interne (sunt cele mai utilizate de incepatori-se introduc cu totul in acvariu ). Acestea sunt formate dintr-o pompa care trage apa din acvariu printr-un burete, astfel ca impuritatile raman blocate in masa buretelui si nu mai murdaresc apa. Nu sunt cele mai eficiente filtre deoarece buretele este destul de mic si nu poate curata apa foarte bine. Dar au avantajul ca sunt foarte ieftine (pret incepand de la 15 RON) si usor de montat, utilizat. Pe piata romaneasca se gasesc mai multe marci de astfel de filtre pentru acvariu (ex – Resun, Aquael, Fluval) asa ca puteti alege in functie de buget si de necesitati.
—filtre externe – sunt pozitionate in afara acvariului, au suprafata mai mare de filtrare ceea ce le face mai efciente dar au dezanvantajul ca sunt mai scumpe (pret incepand de la 100 RON) acestea sunt indicate la un acvariu cu volum mare, de la 200 de litri in sus dar exista astfel de filtre si pentru un acvariu mai mic.

Poma de aer : 
Pompa de aer este un dispozitiv actionat electric (220v) care produce un curent de aer ce este directionat printr-un furtun in acvariu. La capatul furtunului din acvariu se pune o piatra de aer care permite iesirea acestuia sub forma unor bule destul de fine ce au rolul de a oxigena apa. Majoritatea filtrelor interne sunt dotate cu un furtun care introduce aer sub forma de bule fine in acvariu si astfel necesitatea unei pompe de aer scade. In lipsa unui filtru, pompa de aer este singurul lucru care ar tine pestii in viata mai mult timp fara schimbarea zilnica a apei. Daca nu aveti posibilitatea cumpararii unui filtru de acvariu mecanic, se poate face un fitlru biologic cu o pompa de aer si un burete. Acesta este cu atat mai eficient cu cat buretele in care e introdusa piatra de aer este mai mare. Buretele se tine in acvariu si are rolul de “casa” pentru bacteriile din acvariu care transforma substantele daunatoare in substante mai putin daunatoare respectiv nitritii in nitrati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu